Eva Pennegård


Ledamot: Eva Pennegård

Vem är jag?

Jag älskar att lära mig nya saker men som liten i skolan kände jag inte riktigt den glädjen utan den kom först senare i livet eller fanns utanför skolan. Det var troligen därför som jag bestämde mig för att bli lärare. Jag skulle bli lärare för att göra något åt den där saken. Förstod på något sätt att det borde ha känts bättre att gå i skolan. Som vuxen har jag trivts och gått till jobbet oftast med glada steg och det jag allra mest har brunnit för är att göra skillnad för barn och på alla sätt försökt att göra lärandet meningsfullt och stimulerande. Mitt driv är och har varit att göra skillnad för elever! De första 20 åren arbetade jag i klass, de nästa 10 som specialpedagog på en skola, nästa tio som specialpedagog i utvecklingsarbete och nu de sista som lektor. Jag har alltså förflyttat mig från golvet med elever till att arbeta mer och mer övergripande. Mitt perspektiv kan beskrivas som ett där elever mår bäst när de får vara i ett sammanhang där de känner meningsfullhet och delaktighet. Detta bidrar till att både hälsa och lärande utvecklas i ett sammanhang där det finns gemenskap med andra. Min drivkraft är därför att bidra till förståelse för elevers olikheter och på det sättet hjälpa lärare och ledare att organisera undervisning på ett sätt som bäst möter en variation av elever, som ett litet samhälle där alla får vara med och bidra.

För tillfället arbetar jag som lektor i Ängelholm kommun där mitt huvudsakliga uppdrag handlar om att leda ett utvecklingsarbete med syfte att öka barn- och elevhälsokompetensen i verksamheten. Vi strävar efter att hitta former för att möta barns och elevers olikheter i en inkluderande verksamhet.

Vilka frågor inom utbildningsforskning intresserar mig mest?

De frågor som intresserar mig mest är barns och elevers egna upplevelser av att utvecklas och lära i våra verksamheter. Jag tycker att vi ofta ger oss tolkningsföreträde och glömmer bort att efterfråga barns och elevers egna röster. I min licentiatsuppsats använder jag elevers röster om lärarens handlingar i undervisningen. En av de viktigaste slutsatserna i det arbetet tycker jag själv var att lärare upplevde att de fick fördjupad kunskap om elever vilket i sin tur bidrog till en utveckling av deras egen profession. Jag brinner för att skapa förståelse för barns och elevers olikheter men utan att behöva ge dem diagnoser som beskriver dem som annorlunda. Olika tycker jag är ett bättre ord och menar att det är en mänsklig rättighet att få vara den man är och ändå erbjudas en plats i ett så kallat vanligt sammanhang. Jag tror själv på att förståelse för och kunskap om barns och elevers olikheter kan bidra till att vi bättre kan förbereda, genomföra och efterarbeta undervisning. Jag menar att denna utgångspunkt är den viktigaste i ett barn- och elevhälsoarbete! Utred hellre hur undervisning möter barns och elevers olikheter istället för att utreda och leta fel hos barn och elever.

Projekt jag deltagit i:

Under åren 2008 – 2013 arbetade jag i ett utvecklingsarbete vänt mot skolor i riskområden. Arbetet hette Utsikter och genomfördes i Helsingborg och Landskrona och var ett samarbete mellan region Skåne, socialtjänsten och utbildningsförvaltningarna i båda städerna. Arbetet vände sig främst till barn som levde i familjer med långvarigt försörjningsstöd och till nyanlända familjers barn. Vi arbetade med syfte att verksamheterna bättre skulle förstå det komplexa sammanhanget men med syfte att påverka och fokusera på skola/utbildning och göra allt för att dessa barn- och elever skulle klara skolan. Arbetet gav mycket goda resultat och kunskap som spreds i olika rapporter och konferenser. Det ledde bland annat till ett system (Digilys) som skulle stödja skolornas överblick över hur elever utvecklas och på det sättet få syn på att dessa elever verkligen lyckades i sin utbildning och om inte justera insatserna. Digilys har därefter spridits nationellt och hanteras nu av SKR.

Publikationer:

2020: Utredning i Ängelholms kommun: Utredning om resursskola – en kommunövergripande särskild undervisningsgrupp

2020: Tidskriften Elevhälsa nr 4: Med läsutveckling som gemensamt mål

2019: Delförfattare till kapitel Vetenskapskommunikation och skolutveckling som en del av den tredje uppgiften i boken En historiker korsar sitt spår

2019: Licentiatuppsats: Se din undervisning genom elevernas ögon

2019: Blogginlägg: Se din undervisning genom elevernas ögon

2019: Skolverkets artiklar: Elevers expertis om undervisning outnyttjad resurs

2019: Artikel i Tidskriften Elevhälsa: Lerfigurer gör eleverna läsklara

2019: Artikel: Science Teaching Through the Lenses of Students: Lower Secondary School i publikationen Bridging Research and Practise in Science Education (ISBN 978-3-030-17218-3)

2017: Lärarnas skolutvecklingskonferens 2017, syntes: Tidig satsning på matematik

2017: Blogginlägg Mångfald och utmanande undervisning med förskoleklassen i centrum!

2016: Skolporten: Loggbok och samtal i slöjden utvecklar lärandet

2016: Utvecklingsartikel på Skolporten: Elevers reflektioner över lärprocesser i ämnet slöjd

2016: Blogginlägg: Lära tillsammans

2015: Specialpedagogisk tidskrift: Artikel om Utsikter

2015: Blogginlägg: Elevhälsa på vetenskaplig grund med Utsikter