Talesman för bred kunskap


27 januari 2022. ”Alla kan lära sig mer än de tror” säger genetikforskaren och läkaren Hugo Zeberg i ett samtal med reportern Lena Nordlund i dagens Vetenskapsradion Forskarliv i P1.

Hugo Zeberg har på sista tiden gjort sig känd för att ha hittat neanderthalargener som en del av oss bär på och som påverkar risken för svår covid-19. En viss gen dubblerar risken medan en annan sänker den med 20%.

Den här upptäckten gjordes i anslutning till att Hugo Zeberg forskade tillsammans med evolutionsgenetikern Svante PääboMax Planckinstitutet för evolutionär antropologi i Leipzig. Pääbo har gjort sig känd för forskning om neanderthalare och andra tidiga människotypers genuppsättningar. Men impulserna kommer också från de många pass där Hugo Zeberg (som också är verksam på Karolinska Institutet) fick lov att rycka in, i läkarrollen, när sjukvården knäade som värst under covid.

Hugo Zeberg tror på ett brett perspektiv i forskningen, raka motsatsen till snävt facktänkande. Hans ideal är lite av renässansmänniskan – oavsett om denna funnits eller inte – dvs någon som är nyfiken på och skaffar sig kunskaper om allt mellan himmel och jord. Och han föreställer sig att vem som helst, inte bara forskare, kan anlägga den attityden och suga åt sig kunskap från höger och vänster. Alla kan lära sig mer än de tror, säger han. Vi på VIS kunde inte ha sagt det bättre.

Till stor del handlar detta förstås om nyfikenhet. Det som Hugo Zeberg tycker ger en forskare den största lyckokänslan är spänningen just när jakten på något nytt inletts, när forskaren fått en idé och ställer sig frågan: ”Undrar om det skulle kunna hänga ihop så här?”

Lyssna när du har lust här på det inspirerande programmet med forskaren och läkaren Hugo Zeberg.